Ponedjeljak, 12 Decembar 2016 09:48

U mjesecu septembru prošle godine, Udruženje ABC iz Bihaća pokrenulo je inicijativu za postavljanje novih posuda za odlaganje otpada uz rijeku Unu u Bihaću, a koja je ovih dana realizirana na terenu.

Na nekoliko lokacija uz rijeku Unu, bilo je primjetno da se pojavljuju određene količine smeća zbog nedostatka posuda za odlaganje otpada. Udruženje ABC upravo iz tog razloga uputilo je Gradskoj upravi inicijativu za postavljanje dodatnih posuda za odlaganje otpada, kako bi na vrijeme prevenirali i najmanje zagađenje obala rijeke Une

U suradnji sa Službom za komunalne djelatnosti grada Bihaća i Javnim komunalnim preduzećem „Komrad“ Bihać određene su primarne lokacije za postavljanje datih posuda i dogovoreno njihovo redovno pražnjenje. Dakle, navedene posude Udruženje ABC predalo je Javnom komunalnom preduzeću „Komrad“ Bihać, koje je izvršilo postavljanje istih na da date lokacije, a redovno pražnjenje i odvoz smeća vršit će se putem programa zajedničke komunalne potrošnje.

Lokacije na koje su posude za smeće postavljene su uglavnom kupališta uz rijeku Unu poput Vatrogasnog, Hatinca, Brvica, Midžić mahale, Betona itd.

“Kao građani Bihaća, odrasli uz rijeku Unu, ali i kao Udruženje koje već duži period kroz svoj projekat I Love Una propagira povećanje ekološke svijesti građana i očuvanje prirodnih ljepota rijeke Une, bila nam je dužnost da poduzmemo nešto po ovom pitanju. Tako smo svojim skromnim sredstvima obezbijedili sedam posuda, odnosno buradi za odlaganje smeća. Očekujemo da će poruka “Budi primjer počisti svoje smeće” doprijeti do svih naših građana koji u srcu nose Unu, i da će obavezno nakon odlaska sa kupališta sve smeće koje su sa sobom donijeli odložiti u ovu burad. Bišćani moraju više i snažnije krenuti u ekološku priču i čuvati svoju sredinu. Obzirom da je rijeka Una jedinstvena, naučimo je cijeniti još više”, navodi se iz Udruženja ABC.

Ovakve inicijative i mali koraci, prije svega, trebaju poslužiti kao primjer u smislu podizanja ekološke svijesti građana, ali i kao pozitivan primjer saradnje vladinog i nevladinog sektora na lokalnom nivou.

Pretraga

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Arrow
Arrow
Slider